Vraag:
Ik ben een 17-jarig meisje die wegens een ziekte een paar jaar lang met (ernstig)ondergewicht heeft gekampt. Gelukkig is het nu weer aan de beterende hand en kan ik langzaam werken naar een gezond voedingspatroon. Gezien het feit dat mijn dagelijkse calorie-iname nog erg laag is, ik melkproducten niet kan verdragen (soja wel) en ook nog vegetarier ben, lukt het niet om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Ik sport ongeveer 2-3x per week (voornamelijk cardio).
Zou het voor mij een goed idee zijn om een eiwit-product te gaan gebruiken?
Antwoord:
In geval van ziekte is je arts of diëtist degene die moet beslissen of bepaalde voedingsmiddelen geschikt zijn.
Persoonlijk denk ik dat als je een lage calorie-inname hebt, het inderdaad een goed idee is om aan te vullen met een geconcentreerd eiwitsupplement. Uiteraard is aanvullen met meer calorieën beter. Maar als dit niet lukt is het handig als je toch aan je eiwitbehoefte kan voldoen door middel van een supplement.
Ik denk dat ons erwteneiwit isolaat voor jou een geschikte eiwitbron kan zijn. Dit erwteneiwit is licht verteerbaar.
Omdat je ziekte enkele jaren heeft geduurd, kan het zijn dat je darmen nog langere tijd niet optimaal functioneren. Het verteren van voedsel kan dan problematisch zijn. Als dit inderdaad het geval is kan een eiwithydrolisaat (enzymatisch ‘voorverteerd’ eiwit) uitkomst bieden. Wij verkopen momenteel nog geen eiwithydrolisaten.
De bekendste hydrolisaten zijn van wei eiwit. Dat is een melkeiwit. Als de hydrolysegraad hoog genoeg is, zal je het eiwit waarschijnlijk kunnen verdragen ondanks je melkintolerantie. De meeste wei hydrolisaten hebben echter een lage hydrolysegraad omdat ze anders te bitter smaken. Ik weet niet waar je een wei eiwit hydrolisaat kunt krijgen met een hoge hydrolysegraad.
Een alternatief zijn BCAA-aminozuren. Dit is in feite ook voorverteerd eiwit en werken spiersparend en spieropbouwend. Ons instant BCAA-poeder is vegetarisch.
Nogmaals, bespreek het gebruik van supplementen met je arts of diëtist.