Vraag:
In verband met een slechte conditie van de spieren – ik heb het fibromyalgiesyndroom – zou ik graag whey shakes gebruiken. Ik heb echter gehoord dat het lichaam door te veel eiwitten kan verzuren en verkalken en dat dit kan zorgen voor botafbraak. Mijn leeftijd is 73 jaar.
Antwoord:
Het kan inderdaad zo zijn dat het lichaam neigt zuurder te worden bij een hoge eiwitinname. Dit kan ten kosten gaan van het mineraal calcium. Beter zou daarom het gebruik zijn van caseine eiwit. Micellair caseïne-eiwit bevat behalve eiwit ook heel veel calcium en compenseert zo voor de extra behoefte die het lichaam heeft.
Waarvoor wilt u de eiwitshake gebruiken? Is het om de spieren sterker te maken of misschien om af te vallen?
Antwoord:
Ik wil de eiwitshake vooral gebruiken om de spieren te versterken. Om af te vallen ben ik bezig met een eiwitdieet en ik gebruik daardoor dus al meer eiwitten dan normaal.
Uw suggestie de eiwitshake met calcium te gebruiken is misschien waardevol. Toch is een teveel aan calcium in verband met osteoperose ook niet goed. Eerlijk gezegd ben ik even bang voor teveel als te weinig. Ik ben nooit op een neurotische manier met voeding omgegaan, maar dat verandert wanneer er ondragelijke pijn is die mogelijkerwijs door een verkeerd voedingspatroon is ontstaan. Volgens mijn arts is dit niet zo, maar omdat ik daar weinig voorlichting kan krijgen, moet ik zoeken op internet, waar je de meest tegenstrijdige berichten leest. Misschien is het verstandig uw genoemde shake te gebruiken.
Antwoord:
De hoeveelheid calcium in het micellaire caseine is gelijk aan de hoeveelheid calcium in kwark. Althans als we ze per gram eiwit vergelijken. Micellair caseine-eiwit is overigens ook hetzelfde eiwit als in kwark. Alleen krijgt u er bij magere kwark heel veel lactose/ melksuiker bij. Dat werkt niet goed in combinatie met het eiwitdieet. Wat wel een optie is, is halfvolle of volle kwark met een laag lactosegehalte.
Antwoord:
Ik ga nu proberen een shake bij u te bestellen.
Antwoord:
Veel succes met de eiwitshakes. Ik zou u willen aanraden om bij de shake ook groenten te gebruiken. Rauwkost van licht verteerbare groenten bijvoorbeeld. Dat biedt u extra microvoedingsstoffen en vezels. Gebakken, gestoomde of gegrilde groenten zijn ook prima maar vergen wat meer werk.