Vraag:
Ik zie dat er in jullie Whey Protein Isolate ook asparaginezuur zit. Ik weet niet zeker of dat wel goed voor me is. Ik las daarover namelijk wat op internet.
Antwoord:
Asparaginezuur is een aminozuur dat bouwsteen is van bijna alle voedingseiwitten. Het zit ook in de Pure Whey Protein Isolate. Het is een aminozuur dat gebruikt wordt in het menselijk lichaam om spieren en andere weefsels op te bouwen.
Asparaginezuur (aspartaat/aspartic acid) en glutaminezuur (glutamaat) zijn mogelijk een probleem als ze als losse aminozuren worden ingenomen. Ze kunnen vanaf bepaalde hoeveelheden namelijk excitotoxisch worden. Een overmaat van deze aminozuren prikkelt zenuwcellen tot deze cellen dood gaan.
Gelukkig zijn er ook aminozuren die het tegenovergestelde doen. Die zijn inhiberend. Een soort rustgevers. In complete eiwitten zoals wei eiwit zijn alle aminozuren aanwezig. De exciterende en de inhiberende. Er zijn dan ook geen aanwijzingen dat wei eiwitten schadelijke effecten hebben. Integendeel zelfs. Er zijn veel wetenschappelijke studies die aangeven dat wei eiwit heel veel gezondheidsvoordelen heeft.
Wist je trouwens dat moedermelk ook vol met aspartaat en glutamaat zit.