Vraag:
Hoe werkt een eiwitdieet? En hebben jullie ook schema’s daarvoor of tips daarover hoe ik er zelf eentje kan maken?
Antwoord:
Bij een eiwitdieet vervang je koolhydraten door eiwitten. Meestal gaan er meer koolhydraten weg dan er eiwitten bijkomen. Eiwitten bevatten per gram net zoveel calorieën als koolhydraten. De totale calorie-inname gaat omlaag en je zult afvallen.
Op een eiwitdieet kun je met minder voedsel toe omdat (onder andere) eiwitten meer verzadigend werken en omdat ze trager verteren. Door de afwezigheid van koolhydraten blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en de insulinespiegel laag. Dat betekent minder honger en snoepneigingen en minder opslag van voedsel in vetcellen. De meeste mensen met overgewicht kunnen niet goed overweg met veel insuline in hun lichaam. Hun spieren zijn relatief insulineresistent waardoor de voeding maar in beperkte mate naar de spieren gaat en meer naar het vetweefsel.
De eerste week op een eiwitdieet valt iemand snel veel af. Dat komt doordat de koolhydraten die in de spieren zijn opgeslagen (glycogeen) gebruikt zullen worden en niet of nauwelijks worden aangevuld door het gebrek aan koolhydraten in de voeding.
Een goede opbouw is 3 maaltijden op een dag. Veel mensen vinden het vervelend om 3 maal per dag iets klaar te maken. Ze kiezen er daarom voor om als ontbijt en/of lunch een eiwitshake te gebruiken. Het avondeten wordt dan de groenten + vlees. De gezondste aanpak is om ook bij de eiwitshakes wat groenten te eten. Zetmeelhoudende groenten zijn verboden. Het kleine beetje koolhydraten in ‘normale’ groenten is geen probleem tenzij je er heel veel van eet. Naarnate het eiwitdieet vordert wordt de insulinegevoeligheid beter en kan de hoeveelheid koolhydraten wat toenemen (meer groenten 🙂 ).
Fruit en fruitsap zijn niet toegestaan. Het is alleen vlees, vis, groenten, olijfolie, roomboter.