Vraag:
Ik ben lid van een blog en ik las laatst dat cafeïne juist ervoor zorgt dat het lichaam slechter reageert op koolhydraten: bodytransformationinsider. Maar er wordt bij jullie vermeld dat Natural Fat Control in combinatie met cafeïne juist een versterkt effect geeft. Hoe zit dit precies?
Antwoord:
Er is inderdaad gevonden dat een forse dosering cafeïne de insuline sensitiviteit vermindert (400 mg cafeïne als je 80 kg weegt) . Zie dit onderzoek. Zelfs koffie zonder caffeine heeft dit effect, maar dan minder sterk. Zie dit onderzoek.
Dit zou betekenen dat op lange termijn de kans op diabetes type 2 toeneemt met de consumptie van koffie. Het blijkt echter zo te zijn dat bij lange termijn gebruik de kans op diabetes type 2 juist afneemt. Ook wanneer gecorrigeerd wordt voor verschillen in levensstijl (sporten, alcohol, roken, opleiding, etc.). De lange termijn effecten spreken de korte termijn effecten dus tegen.
Onafhankelijk van het al dan niet hinderen van de glucose opname, bevordert cafeïne de vetverbranding. Hier lees je meer over de werking. In combinatie met groene thee extract, zoals in onze Natural Fat Control, is er sprake van een synergistische werking, zoals je hier kunt lezen.
Maar wanneer je in gewicht toeneemt, is het waarschijnlijk verstandiger de koffie te laten staan! Volgens dit onderzoek neem je namelijk na een afslankperiode weer sneller toe in gewicht als je veel koffie bij je groene thee-capsules gebruikt. Ik kan me voorstellen dat dit een gevolg is van die verslechtering van de insulinesensitiviteit.
Al met al lijkt cafeïne vooral geschikt te zijn in perioden waarin men probeert af te vallen. Bij voorkeur gebeurt dat in combinatie met voeding die weinig koolhydraten of langzaam opnemende koolhydraten bevat (‘low carb’ respectievelijk ‘slow carb’).