Vraag:
Hoe kijken jullie aan tegen het gebruik van een shake vlak voor het slapengaan? Ik doe dit al jaren in de vorm van meestal een 3-componentenshake. Gedachte hierachter is dat mijn lichaam ook in de nacht nog de nodige voeding krijgt, vraag me alleen af of dit echt nodig is aangezien ik overdag wel aan mijn eiwitten kom (zo’n 180 – 200 gram bij 90 kg).
Vraag me ook af of ik de 3-componenten shake kan vervangen door een caseïne shake. Hoe kijken jullie aan tegen meer-componenten shakes? Ik vraag dit omdat jullie dit niet in het assortiment hebben en jullie daar ongetwijfeld een goede reden voor hebben.
Antwoord Power Supplements:
De meeste mensen zijn de hele dag door in een goed gevoede staat. Het is dan niet nodig om het langzame caseïne eiwit dat je vlak voor het slapen neemt, nog aan te vullen met een snel eiwit als whey. Er zijn dan immers nog aminozuren in omloop.
Overigens is caseïne zelf al best een snel eiwit. Dat wil zeggen, de tijd die er nodig is voor de eerste aminozuren om de bloedbaan te bereiken is niet zo veel langer dan voor whey. Het bijzondere van caseïne is dat de stroom aminozuren heel lang aanhoudt op een lager tempo.
Al met al is het dus überhaupt de vraag of caseïne aangevuld moet worden met een snel eiwit, zoals in een meer-componentenshake het geval is.
Of je ’s nachts nog eiwitten nodig hebt, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Er zijn aanwijzingen dat dit wel zo is, maar ook aanwijzingen voor het tegenovergestelde. Hoe jonger je bent, hoe meer het gunstig lijkt te zijn. Ouderen hebben waarschijnlijk meer baat bij regelmatige onderbrekingen van de aanvoer.
Ouderen doen het mogelijk wel beter op whey dan op caseïne omdat oudere spiercellen beter reageren op hogere niveau’s van aminozuren. Bij een even hoge dosering whey als caseïne haal je een twee maal hogere plasmawaarde aan aminozuren. Caseïne zal dus mogelijk bij ouderen weinig spiergroei stimuleren. Dit geldt als je een pure eiwitshake neemt. Eet je er koolhydraten bij, dan groei je waarschijnlijk alsnog. Maar een whey shake met koolhydraten doet het mogelijk nog weer wat beter.
Er is dus nog veel uit te zoeken, er zijn nog weinig zekerheden! Blijf er daarnaast altijd rekening mee houden dat er flinke verschillen zijn tussen personen.