Vraag:
Ik heb een zoontje van 6 met een onbekende spierziekte. Hij heeft door een verhoogd ck gehalte (afbraak van spieren) minder kracht in zijn bovenbeentjes. Springen en rennen gaat dus moeizaam. Toen ik las over jullie producten met wei eiwitten werd ik erg enthousiast en kreeg ik de hoop dat mijn zoontje hiermee wellicht (deels) geholpen zou kunnen worden, al is het maar een beetje, of dat hij zijn spierziekte de baas kan blijven, dan is het al mooi meegenomen. Ik heb nu een pot besteld, baat het niet dan schaadt het niet en ben benieuwd naar het resultaat! Ben eerlijk gezegd wat jullie mening hierover is.
Antwoord:
Aan een spierziekte liggen heel andere processen ten grondslag dan aan de spiergroei en krachttoename bij sporters. Sporters kunnen gebaat zijn bij extra eiwitten, maar ik verwacht dat dit bij een spierziekte helaas niet zal werken.
Ik begrijp dat je op internet veel gaat lezen op zoek naar mogelijke oplossingen. Maar ik vrees dat je er op die manier niet uit zal komen. Het is natuurlijk ook moeilijk verteerbaar als reguliere artsen ook niet kunnen zeggen wat er mis is.
Als ik in jouw schoenen stond koos ik voor de volgende aanpak. Het is een pragmatische aanpak, niet gebaseerd op kennis van de ziekte.
Ik ga er van uit dat een jong kind veel capaciteit heeft tot genezing. Als het een chronische ziekte heeft, is dat mijns inziens ofwel door een zware genetische belasting of door omgevingsfactoren. Ik ga er van uit dat optimalisering van de omgevingsfactoren de eigen genezingscapaciteit ondersteunt en daarmee de meeste kans geeft om een ziekte waarvan je de oorzaak niet kent, toch te ‘behandelen’.
In mijn optiek zijn de volgende omgevingsfactoren de belangrijkste om het kind maximaal energie voor genezing te geven (of minimaal energie te ontnemen):
– Voldoende slaap en slapen op vaste tijden.
– Geen blootstelling aan slaapverstorend wit of blauw licht van 1 tot 2 uur voor het slapen en tijdens het slapen. Die verstoring kan optreden door lampen maar ook door tv en computerschermen.
– Overdag voldoende blootstelling aan daglicht.
– Geen granen in de voeding. Het gluten eiwit in graan is een veel voorkomende allergeen en belast de darmen. De darmen zijn essentieel voor het immuunsysteem.
– Geen suiker in de voeding.
– Geen koemelk. Dit geldt vooral voor caseine. Caseine is ook net als granen voor veel mensen een belasting voor de darmen. Whey/wei eiwit kan in sommige gevallen nog immuunstimulerend zijn. Maar toch zou ik ook dit eiwit niet gebruiken.
– Wel fruit (dat niet al te zoet is). Zoveel als het kind zelf aangeeft.
– Leverworst is een goede aanvulling van allerlei essentiële voedingsmiddelen.
– Vermijd fabrieksvoeding met plantaardige oliën en vetten als ingrediënt. Deze bevorderen ontstekingen. Gebruik roomboter in plaats van margarine/halvarine. Maak liefst alles vers klaar. Als je kind moeite heeft met groenten, stoom ze dan behoorlijk gaar en doe er roomboter bij.
– Probeer niet te veel te bakken. Koken in weinig vocht (en met wat boter) is beter omdat dit de ontstekingen vermindert ten opzichte van bakken.
Succes!