Vraag:
Ik overweeg van BCAA’s over te stappen op de nieuwe whey hydrolisaat gegaan.
Ik doe altijd zo op de trainingsdagen:
– Uurtje voor het trainen: whey isolaat.
– Tijdens het trainen: BCAA’s
– Na het trainen: maaltijd
Kan de whey hydrolisaat de BCAA’s vervangen?
Antwoord:
Je kunt de BCAA’s altijd vervangen door whey hydrolisaat. Die bevat namelijk van zichzelf zo’n 20% BCAA’s in zijn volledige aminozuurspectrum. Je moet dan echter 5 maal hoger doseren, dus 5 gram BCAA’s wordt ongeveer 25 gram whey hydrolisaat. Hydrolisaat is dan natuurlijk superieur omdat het ook de andere amino’s bevat.
Of het in jouw schema past, is een ander zaak. Het wordt een beetje dubbelop met de whey isolaat die je voor de training neemt. Losse BCAA’s zijn dat zinniger. Extra BCAA’s is niet zo snel een overload. Extra eiwit/hydrolisaat als je al een isolaat hebt genomen, is misschien iets too much.
Antwoord:
Waar kan ik de whey hydrolisaat dan wel perfect gebruiken? Vroeg opstaan als eerst deze shake drinken om uit de katabole toestand te komen?
Antwoord:
Het allerbeste moment voor de whey hydrolisaat is als post-workout shake met wat snelle suikers (bijv. vruchtensap). Het is zo snel opgenomen dat het je maaltijd waarschijnlijk niet in de weg zit. Voor ’s ochtends is hij minder geschikt.
Antwoord:
Ik snap het niet. BCAA’s tijdens trainen en dan de hydrolisaat shake als post-workout is toch overbodig?
Antwoord:
Whey isolaat of whey hydrolisaat is de basis. Ze bevatten alle aminozuren inclusief de BCAA’s. Daarbovenop kan je extra losse BCAA’s (capsules of poeder) gebruiken voor extra spieropbouwend effect. Je kunt dan een keus maken tussen whey isolaat of whey hydrolisaat rond de training.
Als je kiest voor de hydrolisaat, dan kun je whey isolaat nog gebruiken of andere momenten van de dag of op niet-trainingsdagen.