Vraag:
Ik ben zelf al een tijdje bezig met afvallen dmv eiwitshakes. Ik ben 19 jaar en 1,73 lang. Ik woog 75 kilo en inmiddels 66 kilo, mijn doel is 60 kilo. Ik merk dat ik vaak last heb van een terugval. Ik krijg dan ‘vreetkicks’. Hier heb ik zo’n 1 à 2 keer in de week last van. Ik vind dit zelf erg vervelend want hierdoor kom ik telkens weer aan. Terwijl ik eigenlijk het liefste zo min mogelijk wil ‘schommelen’ in het gewicht. Wat kan ik hier het beste aan doen?
Verder ben ik benieuwd of mijn voedingspatroon goed is.
– Ontbijt: 1 shake
– Tussendoor: 1 appel
– Middag: 1 shake
– Tussendoor: wortel of sinaasappel
– Avond: wat de pot schaft. Dit is vaak: soep, aardappels (dit probeer ik zo min mogelijk te nemen), groente, vlees of spaghetti/rijst met groentes.
– Snack: wortel of sinaasappel
Als ik ga sporten neem ik als extra een banaan.
Ook neem ik weleens (ong. 1 keer per week) een eiwitreep (80 gram). Ik neem 2 stuks fruit per dag tenzij ik ga sporten, dan 3.
Ik sport 2 keer in de week 1,5 uur en ik ben bezig met hardlopen op te bouwen. Dit doe ik 1 à 2 keer in de week.
Is 60 kilo voor mij een haalbaar doel? Doordat ik telkens weer terugval vind ik het moeilijk om mijzelf steeds weer te herpakken en door te gaan. Ik hoop dat u mij kunt adviseren.
Antwoord:
Er is geen eenduidig antwoord te geven op je vragen. Ik kan je wel enkele handvatten / tips geven.
Twee belangrijke mogelijke oorzaken van je vreetkicks zijn stress en wisselingen in je bloedsuikerspiegel.
Als mensen heel bewust zijn van hun gevoelens merken ze vaak dat een negatieve gedachte direct een neiging veroorzaakt om iets zoets te eten of iets dat koolhydraatrijk is. Dit is een manier van het lichaam om stress te reduceren. Een grote hoeveelheid koolhydraten (bijv. brood) of een wat minder grote hoeveelheid snel opneembare suikers zorgen er namelijk voor dat je lichaam beter tryptofaan kan opnemen in de hersenen. Een grotere aanvoer van tryptofaan naar de hersenen zorgt voor een hogere productie van serotonine. Dat serotonine is een rustgevende stof. Het maakt je loom en relaxt. Serotonine is een natuurlijke counter voor stress. Probeer eens goed na te gaan bij een neiging tot snoepen of er een stressvolle gedachte aan vooraf is gegaan.
Een andere manier om de aanmaak van serotonine op te voeren is door heel intensief of behoorlijk lang te sporten. Ook daardoor wordt tryptofaan beter opgenomen!
Nog een reden waarom mensen vaak de neiging krijgen om te gaan eten, zijn wisselingen in de bloedsuikerspiegel. De meeste gebruikelijke maaltijden laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen, waarna hij na verloop van tijd daalt. Dit dalen gaat vaak te snel waarna tijdelijk een te laag suikerniveau (glucose) optreedt. Je lichaam wil dit herstellen. Een van de manieren om dit te herstellen is door weer te gaan eten.
Als je vaak op een dag eet, is het lichaam (de lever) waarschijnlijk niet gewend om zelfstandig de bloedsuikerspiegel weer op peil te brengen. Mensen die wel eens koolhydraatarm hebben gegeten, merken dat de vreetneigingen op zo’n dieet afnemen. Eten ze vervolgens weer wat koolhydraten zoals aardappelen of brood, dan is het hek van de dam en krijgen ze weer zin om te snoepen.
Het zou overigens kunnen zijn dat suikerrijk fruit dit effect bij jou heeft. Ben je steeds jezelf aan het afremmen om te eten? Als dat het geval is, dan moet je een andere strategie kiezen. Continu zo’n neiging tegenwerken is namelijk niet te doen. Uiteindelijk bezwijk je. Klopt het dat de vreetkicks momenten zijn waarop je eetneigingen die je al langer had niet meer kan weerstaan?
Mocht dit zo zijn, dan heb ik nog wel een advies.
Antwoord:
Ik heb de vreetkicks vaak als ik een paar dagen goed heb volgehouden. Vaak heb ik het in de avond direct na het avondeten. Terwijl ik dan juist vol zou moeten zitten, begin ik dan ineens superveel te eten. Ik kreeg het in het begin ook tijdens mijn tentamens dus waarschijnlijk door de stress. Dit speelt momenteel voor mijn gevoel geen rol… dus dat is het denk ik dit keer niet.
Soms heb ik ze zelfs 2 keer per dag voor en na het avond eten. Het gevoel ontstaat ineens en ik kan het vaak niet laten om er aan toe te geven. Ik probeer me in te houden, maar als ik eenmaal iets heb gezondigd kan ik niet meer stoppen. Vandaag heb ik nog (bijna) geen koolhydraten gegeten en ik heb ook nog geen last van een ongezonde trek gehad (ipv fruit heb ik een wortel en een stuk komkommer genomen). De laatste keer dat ik een vreetkick had, had ik als ontbijt geen shake genomen maar een volkoren boterham, uiteindelijk kreeg ik in de middag en avond een vreetkick. Zou dit een verband kunnen zijn?
Momenteel probeer ik een paar dagen geen fruit eten waardoor ik kan uitproberen of het daar aan ligt. Is er iets wat ik in de plaats van fruit kan nemen aangezien daar wel belangrijke voedingsstoffen/vitamines ed. inzitten?
Antwoord:
Het lijkt erop dat reactieve hypoglycemie bij jou een grote rol speelt. Reactieve hypoglycemie is een dure term voor een te lage bloedsuikerspiegel nadat deze eerder heel hoog is geweest. Er zijn veel mensen die dit hebben na het eten van brood, fruit en vooral na aardappelen.
Mijn advies zou zijn om alle snel opneembare koolhydraten te mijden. Dit kan lastig zijn. Ik heb het zelf diverse keren geprobeerd. Momenteel ben ik voor het eerst zover dat ik het kan doen zonder enige moeite (vooralsnog).
Ik eet nu alleen nog eiwitrijke voeding in combinatie met heel veel groenten. De groenten bevatten vooral traag opneembare koolhydraten. Die veroorzaken geen reactieve hypoglycemie. De groenten bevatten evenveel gezonde voedingsstoffen als het fruit. Als je de groenten bakt of kookt of stoomt kun je er meer van eten dan van fruit. Het geeft daarom meer vulling en meer voedingsstoffen.
Zelf maak ik mijn maaltijden voor meerdere dagen tegelijk. Mijn huidige standaard recept is een grote witte kool, een knolselderij, 4 stuks prei en een kilo rode uien. Dit snijdt ik in stukjes (een klein uur werk). Ik doe dit in een 6 liter pan met wat water en kipdrumsticks. Ik laat het anderhalf uur koken. De groenten zijn dat supergaar. De meeste mensen houden van meer beetgare groenten. Van dit gerecht kan ik 6 keer eten (3 dagen brunch en lunch).
’s Avonds kook ik gehakt met wat kant en klaar gesneden groenten. Daarbij neem ik wat leverworst voor de vitamines (leverworst is een echte vitaminebom). Ik kook liever dan dat ik bak omdat er bij bakken stoffen worden gevormd die ontstekingen in je lichaam bevorderen. Ontstekingen hebben een negatieve invloed op je gezondheid en waarschijnlijk ook op het afslanken.
Mocht je nou toch af en toe een moment willen hebben dat je een beetje wilt zondigen. Bijvoorbeeld met een stukje chocola. Neem dit dan na je training. Dan heb je er waarschijnlijk het minste last van.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt en wens je veel succes met het verdere afslanken. Ik denk dat die 60 kg zeker haalbaar is op deze manier.