Vraag:
Ik heb een vraag over het zelf maken van sportdrank, heb gehoord dat het veel goedkoper kan dan de merk sportdranken. Ik heb begrepen dat maltodextrine het hoofdbestanddeel is van alle sportdranken. Maar hoeveel moet je in water oplossen om een isotone sportdrank te krijgen? Zijn er ook nog andere suikers die je moet toevoegen? Hoeveel zout moet je daarnaast toevoegen, is keukenzout hiervoor geschikt?
Een recept dat ik eens gehoord heb is een combinatie van maltodextrine, sinaasappelsap en zout? Is dit mogelijke een goed recept? Wellicht heeft u een goed recept?
Antwoord:
Het zelf maken van een isotone sportdrank is zeker mogelijk. Ik denk dat je heel veel hebt aan de volgende link. Met alleen sinaasappelsap en maltodextrine kom je een heel eind. In feite is alleen maltodextrine al prima in functionele zin. De suikers uit sinaasappelsap zijn niet optimaal omdat er fructose in zit. Dat gebruiken je spieren niet. Maar voor de smaak en andere bestanddelen is het geen gekke toevoeging. Maar gebruik er niet teveel van. Zie voor richtlijnen het artikel. Ook elektrolyten (zouten) komen aan bod.
Antwoord:
Bedankt voor de duidelijke informatie, heb echter nog wel twee vragen.
1) In het stuk staat dat maltodextrines en glucose de beste energiebronnen zijn. In welke verhouding moet je deze gebruiken? En zit de glucose ook in de sinaasappelsap? Zodat ik alleen nog maar maltodextrines aan het mengsel water/ sinaasappel hoef toe te voegen.
2) Hoe kan ik zorgen dat ik de juiste verhouding natrium/ kalium krijg. Is keukenzout hier geschikt voor? Ik begrijp dat keukenzout maar voor een bepaald gedeelte uit natrium bestaat. Waar kan ik kalium uit halen?
Antwoord:
Maltodextrine is voor 2% glucose en voor 7% maltose (twee glucose moleculen aan elkaar). De rest bestaat uit langere ketens van glucose. Omdat maltodextrine vrij snel wordt verteerd heb je geen aanvullende glucose nodig.
Glucose zit in sinaasappelsap. Het bevat ook fructose. Fructose is niet zinvol voor sportdoeleinden. Gebruik hooguit een vierde deel sinaasappelsap.
Keukenzout is natriumchloride. Er is ook een product dat LoSalt heet. Volgens mij is dat 67% kaliumchloride en 33% natriumchloride. Dat is wat veel kalium tov natrium voor in een sportdrank, denk ik. Waarschijnlijk is het beter een eigen verhouding te creëren met wat extra gewoon keukenzout.