Vraag:
Is de biologische havermout die jullie verkopen glutenvrij?
Antwoord:
Omdat gewassen steeds wisselend geteeld worden op stukken grond, zal er in een veld havermout vaak ook wat tarwe staan. Ongeveer 0,1% van het havermout is tarwe. Daarom wordt havermout over het algemeen niet glutenvrij genoemd. Finse havermout zou wel glutenvrij moeten zijn omdat er jaar in jaar uit steeds alleen havermout op hetzelfde stuk grond wordt verbouwd. Onze biologische havermout (Bio Bulk Oats) komt uit Finland en zou dus 100% glutenvrije havermout moeten zijn.
UPDATE 25 februari 2015:
Helemaal 100% glutenvrij kunnen we helaas niet garanderen. Ergens in de productieketen kan de haver in contact komen met tarwe. Dat kan tijdens transport of ompakken gebeuren. De kans op vervuiling met gluten en het mogelijke niveau daarvan is heel klein. Onze melding ‘bevat gluten’ lijkt ons daarom alleen van belang voor mensen met een sterke glutenallergie (coeliakie).
Haver/havermout bevat overigens het eiwit avenine dat enigszins op het gluten-eiwit lijkt. Een deel van de mensen met een glutenallergie kan hierdoor ook havermout niet goed verdragen.